История на сватбените тържества

-

Блог

-

Plamena Boeva

История на сватбените тържества

История на сватбените тържества

История на сватбените тържества – Сватбите не винаги са се състояли в това да минаваш тържествено по пътеката между скамейките в църквата и да танцуваш до несвяст в помещение претъпкано със сто и петдесет госта. В действителност съвсем малко от обичаите, които са ни познати днес като най-ранните „сватби” напомня на днешния радостен повод за празненство.

Най-ранните познати ни сватби изобщо не са опирали до любов и желание да прекараш остатъка от живота си с някой избран от теб партньор. По-скоро са се отнасяли до политика и оцеляване. В далечните исторически времена колкото по-голямо е било дадено племе, толкова по-защитено е било то от хищници, чужди племена и всякакви вражески елементи. С други думи, числеността е означавала сигурност. В тези далечни времена булката обикновено е била отвличана от младоженеца и някои от неговите близки приятели или роднини. Тази „ловна дружина” днес се представлява от кума и шаферите, които устройват съвременното сватбено тържество.

Ако пък булката не била отвличана от младоженеца, то тя била използвана като средство за помиряване или обединяване на две племена или високопоставени фамилии. Булките били също така заменяни срещу пари, добитък, земя или други стоки. Сватбите също така са служели като инструмент за издигане в социалната йерархия на единия или и на двамата. Нормално явление е било младоженците никога да не са се дори виждали до самия ден на бракосъчетанието!

Средновековна сватба

article-medieval-marriage

През Средновековието законите, отнасящи се до брака, били променени, така че жените вече не могли да бъдат разменяни срещу каквито и да било стоки. Ако дадена двойка искала да се бракосъчетае, първо била необходима благословията на свещеник. Също така е било противозаконно да се сключват тайни брачни церемонии. Но въпреки това браковете били предварително уреждани и дори паралелно с това са се подписвали и договори, които подробно са регламентирали правата и задълженията на всяка от участващите страни. Браковете между членове на кралското семейство или аристокрацията често са били уреждани когато булката и младоженеца са били само десет или дванадесетгодишни. При тези бракове е ставало преди всичко въпрос за имоти и наследство, отколкото за любов.

Елизабетинска сватба

courtship

В епохата на кралица Елизабет сватбите са започнали да напомнят повече онези познати ни в наши дни. На сватбена церемония от онова време човек вече спокойно е могъл да види шаферки, брачни халки, както и даването на брачен обет. Тогава жените дори започнали да носят билки или цветя.  И макар че сватбата била щастлив, приказен, повод за празник, браковете все още си оставали до голяма степен нагласени. Все още било нормално Щастливата Двойка да не са се виждали до самия ден на сватбата, но сега вече се практикувало на заможния младоженец да се направи подарък преди церемонията – портрет на годеницата му. И така, за хората с благосъстояние, бракът винаги е бил повече бизнес, отколкото любов. Ухажването и браковете са се устройвали обикновено от бащата на младия мъж, който в писмен вид отправял официална молба до бащата на младата дама, за разрешение. Тези писма обикновено изброявали положителните качества на въпросния млад мъж, а също така и подробно разяснявали защо съюзът между двамата ще бъде изгоден за всички засегнати страни. Ако бащата на младата дама дадял разрешението си, тогава официално започвало ухажването, а по-късно, след успешни преговори за зестрата, се състояла и самата сватба.

Викторианска сватбаearly-1900s-wedding-dress 

През Викторианската епоха веднага след завършване на училище (на около 17-18 годишна възраст), момичетата били старателно подготвяни за своя официален „дебют” в обществото. Това бил много важен и вълнуващ момент за тях, тъй като на практика почти целият им досегашен живот бил нещо като подготовка за тяхното омъжване. Купували им се нови дрехи и аксесоари, за да може да изглеждат възможно най-добре и да впечатлят всеки потенциален кандидат-жених.

Мъжете, разбира се, разглеждали женитбата повече като бизнес, отколкото като удоволствие. Много подробно били проучвани парите, земята и семейните дела на избраницата, защото след брака всичко, което сега принадлежи на жената, щяло да се прехвърли на мъжа. Аристокрацията обикновено правели срещите си на светски събития, като балове и приеми. По-ниските прослойки се срещали в църквата или на мероприятия, устройвани от църквата. Ако дадена двойка си допадала и споделяла близък стил на живот и общ социален статус, те обикновено се сгодявали. Обикновено любовта не била от значение, тъй като на бракът все още се гледало като на търговска сделка. Едновременно с постепенното извоюване на по-голяма независимост на жената в избора й на брачен партньор, тя постепенно започнала да има поне някакъв глас по въпроса и в много от случаите вече можела да си позволи да не се омъжи, ако не изпитвала поне малко симпатия към кандидата си.

В Днешно време..

В днешно време повечето млади хора предпочитат да не спазват традициите, а да ги създават! Затова и се срещат много различни видове сватби, в зависимост от културата, произхода и религията на младоженците. Решенията за празненството ги вземате Вие, като може да се доверите на сватбен агент, който да Ви помогне с цялостното организиране. Изберете пътят на брака и се насладете на невероятния момент на вричане във вярност!

ПЛАМ Студио– за специалнит моменти във Вашия живот!

Plamena Boeva

Казвам се Пламена и съм създател на Плам студио.

Координирането и менажирането са предизвикателства, в които се впускам с удоволствие. Ентусиазмът и енергията, които притежавам, ми помагат да планирам перфектното събитие, съгласувано с изискванията на клиентите ми.

Вашият коментар